Związek pomiędzy uwalnianiem glukozy za pośrednictwem insuliny a metabolizmem lipidów u człowieka.

Aby ocenić możliwy wpływ metabolizmu lipidów na usuwanie glukozy za pośrednictwem insuliny, badano 18 kobiet bez cukrzycy typu Pima Indian (wiek 18-35 lat), stosując infuzję palmitynianu 1-14C w celu pomiaru szybkości wolnego obrotu kwasu tłuszczowego, a następnie za pomocą zacisku euglikemicznego (zacisk ) do pomiaru inaktywowanej glukozy metodą in vivo (M). Kalorymetrię pośrednią przeprowadzono w stanie podstawowym i podczas zaciskania. Zostało to wykorzystane do oceny szybkości utleniania glukozy, szybkości utleniania lipidów i obliczenia nieoksydacyjnego usuwania glukozy (przechowywania). Szybkość oksydacji podstawnej i klatkowej lipidów korelowała z podstawowym stężeniem wolnych kwasów tłuszczowych w osoczu (r = 0,81, P mniejszym niż lub równym 0,0001, r = 0,67, P mniej niż 0,003, odpowiednio). Spadek utleniania lipidów był silnie skorelowany ze wzrostem utleniania glukozy podczas infuzji insuliny (r = 0,96, P mniejszy lub równy 0,0001). Szybkość utleniania lipidu w zacisku ujemnie korelowała ze stopniem utleniania glukozy (r = -0,85, P mniej niż 0,0001) oraz z wartością M (r = -0,60, P mniejsza niż 0,01), ale nie korelowała z przechowywaniem glukozy w cęgach (r = -0,2, P = 0,4). Z drugiej strony okazało się, że przechowywanie glukozy przyczynia się w większym stopniu do różnicy wartości M między górną i dolną granicą M niż utlenianie glukozy, o czym świadczy wzrost ilości przechowywanych glukozy wynoszący 0,59 mg / kg masy beztłuszczowej minuta na mg / kg beztłuszczowej masy razy minutowy wzrost w usuwaniu glukozy. Wartość M była ujemnie skorelowana z otyłością, mierzoną jako procent tkanki tłuszczowej (r = -0,64, P mniej niż 0,004), ale ani podstawowe stężenie wolnego kwasu tłuszczowego, podstawowy obrót wolnego kwasu tłuszczowego, podstawowe utlenianie lipidów, ani utlenianie lipidów zaciskowych nie były skorelowane z procent tkanki tłuszczowej. Wnioskujemy, że interakcja metabolizmu lipidów i glukozy w cyklu glukozy z kwasami tłuszczowymi, jak zaproponowali Randle i in. (1), może działać w regulacji utleniania glukozy u człowieka. Utylizacja glukozy ma jednak dwa składniki. Składnik magazynujący wydaje się nie być związany z utlenianiem lipidów w taki sposób, jak składnik utleniający i może być regulowany przez inny mechanizm. Ponieważ wyniki pokazują, że składnik magazynujący glukozę odgrywa znaczącą rolę w rozróżnianiu między tymi z niskimi i wysokimi wartościami M, sugerujemy, że cykl glukozy z kwasami tłuszczowymi może, w najlepszym przypadku, tylko częściowo wyjaśnić upośledzoną in vivo zależną od insuliny gospodarkę glukozą. Co więcej, dane sugerują, że wpływ otyłości na insulinooporność in vivo wydaje się być zależny od czynników innych niż zmiany w dostępności lipidów lub metabolizmie.
[patrz też: czy magia istnieje naprawdę, bajki terapeutyczne dla dzieci, ssanie oleju słonecznikowego ]
[przypisy: jak być duszą towarzystwa, czy magia istnieje naprawdę, magia istnieje ]