Modyfikacja struktury błony komórkowej dzięki bogatym w cholesterol dyspersjom lipidowym. Model pierwotnej wady komórki limfatycznej.

Membrany bogate w cholesterol są cechą charakterystyczną czerwonych krwinek ostrych . Komórki tłuszczowe gromadzą cholesterol z lipoprotein surowicy bogatych w cholesterol. Wcześniejsze badania sugerowały, że ten dodany cholesterol jest odpowiedzialny zarówno za zmienioną morfologię, jak i zniszczenie komórek ostrych. Aby zbadać ten proces przy braku innych czynników w surowicy, przygotowano dyspersje cholesterol-lecytyna z różnymi ilościami niezestryfikowanego cholesterolu (C) w stosunku do fosfolipidu (P) i badano ich wpływ na prawidłowe krwinki czerwone. Cholesterolowe dyspersje lipidów (stosunek molowy C / P większy o 1,0) przenosiły cholesterol zarówno do błon czerwonych krwinek, jak i lipoprotein w surowicy, a dyspersje ubogie w cholesterol (stosunek molowy C / P poniżej 1,0) zubożały krwinki czerwone cholesterolu. Zmiany w równoległych zmianach błony komórkowej błony komórkowej w powierzchni błony, obliczone na podstawie wrażliwości osmotycznej, z 0,22% zmiennością pola powierzchni na 1,0% zmienności zawartości cholesterolu. Wywołane przez zimno ściskanie powierzchni błony zostało zwiększone w czerwonych krwinkach ubogich w cholesterol (C / P wynosi 0,4), podczas gdy powierzchnia błony bogatej w cholesterol (C / P = 1,80) nie uległa kompresji. Chociaż przepuszczalność Na i K krwinek czerwonych poważnie zubożonych w cholesterol była większa, mniejsze stopnie wyczerpania nie miały wpływu, a przepuszczalność komórek bogatych w cholesterol była normalna. Jednakże zwiększający się cholesterol błonowy powodował postępujący spadek odkształcalności krwinek czerwonych, mierzony przez filtrację. Słabe czerwone krwinki z cholesterolem miały wygląd sferocytarny, a bogate w cholesterol komórki były szerokie i płaskie, co wskazuje na ich powierzchnię. Ponadto, komórki bogate w cholesterol miały nieregularny kontur z powodu fałdowania obwodu komórki. Ta nieprawidłowość kształtu była identyczna jak obu komórek ostrych po splenektomii i normalnych krwinek czerwonych inkubowanych w surowicy pobudzonej. Normalizacja C / P surowicy pobranej przez dodanie fosfolipidu zapobiegła wzrostowi poziomu cholesterolu błonowego i powierzchni oraz przekształceniu kształtu komórki. Badania te ustalają, że zawartość cholesterolu w krwinkach czerwonych zależy od C / P ich środowiska, lipoprotein lub dyspersji cholesterol-lecytyna. Ponadto pole powierzchni, odkształcalność i kontur krwinek bogatych w cholesterol są bezpośrednią funkcją ich zwiększonej błony C / P. Chociaż bogate w cholesterol komórki bodzca są dalej modyfikowane w krążeniu pacjentów ze śledzionami, ta nieprawidłowość dwuwarstwy lipidowej błony indukowanej przez dyspersje cholesterol-lecytyna bogata w cholesterol, reprezentuje defekt komórki pierwotnej.
[podobne: suszone pomidory przepisy, zdrowe odżywianie prezentacja, czy magia istnieje ]
[hasła pokrewne: magia istnieje, czy hogwart istnieje, czy istnieje magia ]