Dietetyczny olej z menhadenu obniża stężenie prostaglandyn w osoczu i wapnia u myszy z włókniakomięsakiem HSDM1 wytwarzającym prostaglandynę.

Wykazano, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, szczególnie kwas eikozapentaenowy (EPA, 20: 5), zmieniają metabolizm kwasu arachidonowego (20: 4) zarówno w układach in vitro, jak i in vivo. Aby dokładniej zbadać rolę konwersji kwasu arachidonowego w prostaglandynach (PG) u myszy hiperkalcemicznych niosących włókniakomięsak HSDM1 produkujący PG, przeprowadziliśmy doświadczenia, w których zwierzętom kontrolnym i zwierzętom z nowotworem karmiono diety niską (0,1-0,2% całkowitej zawartości tłuszczów). kwas) lub wysoki (17%) w EPA. We wszystkich pięciu przeprowadzonych doświadczeniach, myszy z nowotworem, odżywiające się dietą kontrolną, znacznie wzrosły (średnio sześciokrotnie powyżej kontroli) stężenia 13,14-dihydro-15-keto-PGE2 (PGE2-M) w osoczu, podczas gdy u myszy z guzami HSDM1 i jedzącymi wzbogacona w EPA dieta z olejkiem z menhadenu, elewacja została zredukowana do zaledwie dwóch wartości kontrolnych. Zwiększenie stężenia wapnia w osoczu (około 2,5 mg / dl powyżej kontroli) u zwierząt z nowotworem również było znacząco zmniejszone (P poniżej 0,05) do jedynie 1,3 mg / dl powyżej kontroli u myszy spożywających dietę wzbogaconą w EPA. Immunaktywne hydroksytłuszczowe kwasy tłuszczowe w osoczu (i12-HETE) i leukotrieny sulfidopeptydowe (iSRS) nie były podwyższone u myszy z guzem i nie miały wpływu na dietę. Zawartość PGE2, PGF2 alfa i 6-keto-PGF1 alfa była niższa w tkance guza od zwierząt jedzących dietę wysoko w EPA, podczas gdy zawartość tkanek i12-HETE i iSRS nie ulegała zmianie w diecie. Analiza kwasów tłuszczowych wątroby i tkanki nowotworowej wykazała znaczny wzrost niektórych kwasów tłuszczowych omega-3 (20: 5, 22: 5 i 22: 6) ze zwierząt spożywających wzbogaconą dietę. Masy ciała, masy nowotworów i histologia nowotworu nie ulegały istotnym zmianom w diecie. Aby ustalić, czy wapń pochodzący z diety odgrywa rolę w podwyższaniu poziomu wapnia w osoczu u myszy z nowotworem HSDM1 i zmniejszać stężenie wapnia w osoczu u zwierząt karmionych EPA, porównaliśmy wyniki u myszy karmionych dietami zawierającymi 0,80% (normalny) i 0,015% (niedobór) wapń. Wzrost wapnia w osoczu i PGE2-M obserwowany u myszy z nowotworem był taki sam zarówno przy normalnym, jak i bardzo niskim spożyciu wapnia. Podsumowując, u myszy szwajcarskiego szczepu albinosa niosącego włókniakomięsaka HSDM1, spożywanie diety wzbogaconej w EPA zmniejsza produkcję produktów cyklooksygenazy metabolizmu kwasu arachidonowego, a tym samym zmniejsza wzrost stężenia wapnia w osoczu. Wzbogacenie diety w EPA nie zmieniło produkcji serologicznie określonych produktów lipooksygenazy kwasu arachidonowego.
[więcej w: na czym polega badanie emg, czy magia istnieje naprawdę, jak być duszą towarzystwa ]
[hasła pokrewne: znieczulenie ogólne powikłania, wkładki ortopedyczne warszawa, czy magia istnieje ]